Plug & Play zonnepanelen toegelaten op de Belgische markt

12-03-2025

En plots ging het snel. In buurlanden als Duitsland en Nederland zijn plug-and-play zonnepanelen al jaren ingeburgerd. In eigen land liet homologatie door de netbeheerders echter op zich wachten. Nu is deze homologatie er wel, waardoor dergelijke toestellen vanaf 17 april 2025 gebruikt mogen worden. In de media zijn inmiddels verschillende artikels verschenen, nog voordat alle details definitief waren. Fluvius heeft ons gemeld dat er een beperking in vermogen komt en dat de aanmeldingsplicht nog het voorwerp van bespreking uitmaakt. De exacte vermogensbeperking en hoe dit zich vertaalt naar het toegestane aantal installaties, moeten nog worden bepaald. Ondertussen kunnen dergelijke toestellen wel al aangekocht worden. Hopelijk komt hieromtrent snel duidelijkheid.

"Plug-and-play" betekent een toestel dat met een stekker elektriciteit op het distributienet zet. Mobiele zonnepanelen zijn hier een voorbeeld van, net als batterijen voor elektrische voertuigen die in twee richtingen kunnen laden, of mobiele generatoren voor werven en evenementen.

De specifieke regels voor technische aansluitingsvoorschriften voor dergelijke gedecentraliseerde productie-installaties worden opgemaakt door Synergrid. Het Synergrid-voorschrift C10/11 is het referentiekader voor alle gedecentraliseerde productie-installaties. Dit technisch voorschrift C10/11 legt de specifieke technische vereisten vast waaraan productie-installaties moeten beantwoorden om in parallel met het distributienet te mogen werken teneinde de veiligheid en de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen.

Naast de homologatie moeten alle toestellen voorzien zijn van een CE-label. De homologatieprocedure garandeert dat de toestellen correct en veilig functioneren met het distributienet, vooral bij netverstoringen. De Vlaamse Nutsregulator (vroegere VREG) benadrukt dat haar goedkeuring enkel de veiligheid van het elektriciteitsnet waarborgt; de veiligheid van de elektrische binnen-installatie valt onder federale bevoegdheid.

Gebruikers van plug-and-play systemen moeten zich bewust zijn van specifieke veiligheidsrisico's en beperkingen. Onjuist gebruik brengt aanzienlijke risico's met zich mee. Het aansluiten van meerdere panelen op één stopcontact of stroomgroep kan overbelasting veroorzaken, wat in extreme gevallen leidt tot oververhitting en brandgevaar. Op vandaag weten we dat er wel een vermogensbeperking zou ingevoerd worden. Hier en daar circuleert een beperking tot maximaal 2 panelen of een maximaal vermogen van 800 Watt per gezin. Fluvius liet ons weten dat dit nog het voorwerp van verdere bespreking uitmaakt. Alhoewel plug-and-play installaties al kunnen aangekocht worden, is het raadzaam om hiermee nog even te wachten tot er vastgelegd wordt welk vermogen wordt toegestaan.

In de aanloop naar het toelaten van deze toestellen op de Belgische markt werd dan ook lang uitgegaan van een meldingsplicht. Deze is er in Nederland en Duitsland, alsook in Wallonië. Het blijkt echter dat deze plicht slecht wordt nageleefd. Bijgevolg zou naar verluid de aanmeldingsplicht in Vlaanderen achterwege worden gelaten, maar hier is er op vandaag nog geen duidelijkheid over. Dit is een belangrijk gegeven voor wie op vandaag nog over een terugdraaiende teller beschikt.

Meester Steven Bivacco (Ardent Advocaten) geeft mee dat de plug-and-play zonnepanelen voor syndici opnieuw uitdagingen met zich meebrengen en dit wederom op het vlak van de toepassing van art. 3.82 NBW (lees: de eenzijdige veranderingswerken door een mede-eigenaar: vaak zal een terrasleuning in de statuten omschreven staan als een gemeenschappelijk deel). De problematiek m.b.t. brandveiligheid en de verzekeringen is vergelijkbaar met deze van de laadpalen, maar op het vlak van uitzicht en de noodzaak voor het voldoen aan de stedenbouwkundige verplichtingen zal de syndicus extra aandachtig dienen te zijn. Op het CIB Syndiccongres van 20 maart zal dit topic ook worden aangesneden.

Zodra er meer duidelijkheid is over de nog resterende 'blanks' in dit dossier , zal je dit via onze diverse communicatiekanalen kunnen vernemen.

Bron: cib.be